Possibilities for incorporating authorisation using SURFconext

By now, everyone knows that SURFconext can provide authentication using the SAML-protocol and thus answer the question ‘who’s logged in?’ Most of us also know that logging in takes place at the institution itself and that SURFconext arranges the Single Sign On for the user. But how do you, as an institution and service provider, determine what the logged-in user is permitted to do next? This is step two: authorisation. The two most obvious ways to specify what a logged-in … Verder lezen


Geen reacties

Innovatieseminar: terug- èn vooruitkijken naar nieuwe mobiele technologie in onderwijs en onderzoek (deel 2)

(dit is deel twee van het blog; lees deel 1 hier) Verrijkt veldwerk met Google Glass Aan de VU en de UU hebben onderzoekers al ervaring opgedaan met Google Glass. Mathijs Hofmijster van de VU laat het nationale roeiteam roeien met een aangepaste versie van Google Glass. Een roeiapp geeft ze real time informatie over hun prestaties. Wim Back van de UU gebruikt Google Glass om studenten Diergeneeskunde hun entrustable professional activities (EPA’s) te laten uitvoeren, zoals het diagnostiseren van … Verder lezen


Geen reacties

Innovatieseminar: terug- èn vooruitkijken naar nieuwe mobiele technologie in onderwijs en onderzoek (deel 1)

Drie jaar is een eeuwigheid in de wereld van het internet. Ga maar na: drie jaar geleden tekenden SURFnet, KPN en de Uithof een onderzoekssamenwerkingsovereenkomst voor gebruik van 4G op de Utrechtse campus. Een aantal hogeronderwijsinstellingen zou gaan experimenteren met mobiele toepassingen. 4G bestond nog niet in Nederland. Inmiddels is 4G overal in Nederland verkrijgbaar. Voor veel smartphonegebruikers, ook voor studenten, is het de gewoonste zaak van de wereld om altijd gebruik te maken van razendsnel mobiel internet. Het innovatieseminar … Verder lezen


Geen reacties

Demo of cloud services via European Light Paths at SuperComputing

For several years now, SURFnet has been working on providing access to cloud services via light paths connected to the NetherLight light path hub. These efforts also extend to the European level, where the Open Cloud eXchange (OCX) principle is being developed as part of the GÉANT European research infrastructure. At the SuperComputing conference, we’ll be demonstrating how an institution (Universiteit van Amsterdam) can set up a light path and use it to spin up a virtual machine in a … Verder lezen


Geen reacties

Mogelijkheden van SURFconext om autorisatie in te regelen

Dat SURFconext met behulp van het SAML-protocol zorgt voor authenticatie en daarmee antwoord geeft op de vraag ‘wie is de ingelogde gebruiker’, dat mag als bekend verondersteld worden. Dat het inloggen bij de instelling zelf plaats vindt en dat SURFconext de Single Sign On voor de gebruiker verzorgt, weten de meeste van ons ook. Maar hoe kun je als instelling en dienstaanbieder bepalen wat die ingelogde gebruiker vervolgens mag doen? Dat is stap twee, dat is autorisatie. De twee voor … Verder lezen


Geen reacties

Demo cloudservices via Europese lichtpaden op SuperComputing

SURFnet werkt al een paar jaar aan het ontsluiten van cloudservices met behulp van lichtpaden via lichtpadenknooppunt NetherLight. Ook op Europees niveau werken we aan dit concept, waarbij het zogenaamde Open Cloud eXchange (OCX) principe wordt ontwikkeld in het kader van de Europese onderzoeksinfrastructuur GÉANT. Tijdens de SuperComputing conferentie laten we zien hoe een instelling (UvA), zonder tussenkomst van wie dan ook, in één stap een lichtpad kan opzetten en (in dat zelf opgezette lichtpad) een virtuele machine kan starten. Via (Europese) … Verder lezen

Comments Off

Alerter Online door kennis over beveiliging

De afgelopen jaren zijn we in Nederland steeds meer online gaan werken en studeren. Nieuwe technische mogelijkheden bieden daar ook volop gelegenheid toe: denk aan single sign-on (inloggen met één identiteit), MOOC’s (massive open online courses), DLWO (digitale leer- en werkomgeving) en het in de cloud delen van dure onderzoeksinstrumenten. SURFnet helpt instellingen bij de invulling daarvan, onder andere met extra bandbreedte en identity management. Vragen over beveiliging en privacy   Door al deze nieuwe online mogelijkheden komen ook beveiliging … Verder lezen


Comments Off

Erik Huizer over de uitdagingen voor ICT in onderwijs en onderzoek: we moeten veranderen

Tijdens de SURFnet Relatiedagen 2014 gaf Erik Huizer, CTO van SURFnet, zijn kijk op de toekomst van ICT in het hoger onderwijs en onderzoek. Met welke uitdagingen krijgen we te maken en hoe gaan we die te lijf? We moeten veranderen Huizer is helder: de toekomst staat in het teken van verandering. “We moeten veranderen. Niet alleen SURFnet, maar heel het onderwijs en onderzoek.” De gebruiker gaat anders werken, en daar moeten we als dienstverleners op inspelen. Huizer zoomt in … Verder lezen

Comments Off

SURFnet Relatiedagen 2014: van supercomputers tot dansende robots

Paul Maris van socialmedia-adviesbureau Whizpr was te gast op de SURFnet Relatiedagen in Noordwijkerhout. Hij doet verslag. Elke twee jaar nodigt SURFnet zijn belangrijkste relaties uit voor twee dagen vol inspirerende presentaties, netwerkmogelijkheden, praktische workshops en goed eten en drinken. Ondanks dat SURFnet al lang klant bij Whizpr is, voelde ik me toch een ‘gast’. De hashtag van het event gaf al aan wat voor soort publiek aanwezig was #SNRD14*. Juist supernerds dus. En…. daar zijn ze maar wat trots op! … Verder lezen

Comments Off

Spookjes met mijn hoofd verjagen

Ongeveer 30 jaar geleden speelde ik Pacman op de Commodore 64. Via het toetsenbord, en na Sinterklaas met een joystick, liet ik Pacman jagen op spookjes. Toetsenbord, joystick: het is allemaal zo 1983. Vandaag, tijdens de SURFnet Relatiedagen, speel ik Pacman met mijn gedachten, via sensoren op mijn hoofd. Maar het blijft niet bij spel: het Donders Instituut in Nijmegen werkt ook aan praktischer toepassingen van bediening met de hersenen, bijvoorbeeld voor ALS-patiënten. Kap met hersenactiviteitssensoren Maar eerst Pacman. Aan het … Verder lezen

Comments Off